دبیر پنجاه‌وچهارمین جشنواره فیلم رشد با تاکید بر توجه به کیفیت فیلم و فیلمنامه‌ها در این دوره از جشنواره گفت: هر سال آثار را تنها در سینما فلسطین به نمایش می‌گذاشتیم، اما امسال در دو مرکز دیگر نیز این آثار را نمایش خواهیم داد.

روز گذشته فراخوان جشنواره فیلم رشد منتشر شد. این جشنواره یکی از باسابقه‌ترین رویدادهای سینمایی ایران است که اکنون بیشتر به دانش‌آموزان اختصاص دارد. در مورد این دوره از جشنواره توضیح می‌دهید؟

جهانشاهی: خدمت شما عرض کنم که جشنواره فیلم‌های علمی، آموزشی و تربیتی رشد به ایستگاه پنجاه‌وچهارم خود رسیده است. اینک ما پنجاه‌وچهارمین دوره این جشنواره را برگزار می‌کنیم و باید بگویم که قدیمی‌ترین جشنواره فیلم در ایران است. این جشنواره با سه موضوع علم، آموزش و تربیت به بررسی فیلم‌ها می‌پردازد. اگرچه شاید شما فکر کنید که این جشنواره صرفاً دانش‌آموزی است، اما در واقع به مقوله‌های کودک و نوجوان، خانواده، علم و آموزش و تربیت به معنای وسیع خود می‌پردازد.

این دوره از جشنواره شرایط ویژه‌ای دارد. آیا فراخوانی که داده‌اید تفاوتی با دوره‌های پیشین دارد؟

جهانشاهی: شرایطی که در فراخوان ذکر کرده‌ایم، غالباً مشابه سال‌های گذشته است؛ با این تفاوت که امسال تأکید بیشتری بر بخش فیلم‌نامه داریم. مشکلی که شاید در فیلم‌سازی، به‌ویژه در حوزه کودک و نوجوان، با آن مواجه‌ایم این است که موضوعات مرتبط با کودک به‌درستی پرداخته نمی‌شود. برای نمونه، هفته گذشته فیلمی دیدم که اگرچه کارگردان، تهیه‌کننده و نویسنده‌ای محترم داشت، اما موضوع فیلم اساساً به مسائل کودکان مربوط نبود. گاه با موزیکال کردن فیلم، تصور می‌شود که فیلم مناسب کودکان و نوجوانان شده است، درحالی‌که این فیلم‌ها نیاز به کار بیشتر و اصلاح در مرحله نگارش فیلم‌نامه دارند و همچنین تولیدی قوی‌تر نیز می‌طلبند.

مسئله از طراحی اولیه و فیلم‌نامه شروع می‌شود؛ فیلم‌نامه‌ای که می‌بینیم به‌وضوح مسئله‌ای از مسائل کودک را در بر ندارد. چنین فیلمی معمولاً با استقبال کودکان و نوجوانان در اکران نیز مواجه نمی‌شود و در نهایت، یک ضرر دو‌طرفه به بار می‌آورد. مشکل بزرگ اینجاست که تحقیقات و پژوهش‌های کافی در این زمینه نداریم و از طرف دیگر کار علمی نیز بر فیلم‌های کودکان و نوجوان انجام نمی‌شود. فیلم‌ساز ما باید بداند که برای ورود به حوزه کودک و نوجوان با چه زبانی و در چه فضایی باید به سراغ این مخاطبان برود.

در جشنواره رشد تا چه اندازه روی چنین محتوایی کار می‌کنید تا حداقل شرکت‌کنندگان در کارگاه‌ها و ورکشاپ‌ها از نظر محتوایی اطلاعات بیشتری کسب کنند؟

جهانشاهی: بله، دقیقاً. ما نشست‌ها و کارگاه‌های مختلفی برگزار می‌کنیم و آنها را ضبط کرده و در اختیار فیلم‌سازان، به‌ویژه فعالان در حوزه کودک و نوجوان، و همچنین هنرستان‌ها و دانشگاه‌ها قرار می‌دهیم.

فیلمی که شما به عنوان نمونه مطرح کردید، که تنها به واسطه موزیکال بودن خود را به عنوان فیلم کودک معرفی کرده است، آیا از فیلم‌های در حال اکران است؟ و آیا به‌طور کلی منظورتان این است که فیلم‌سازانی که گاهی فیلم کودک هم می‌سازند، ذهنشان از فضای کار کودک دور است؟

جهانشاهی: بله، فیلم‌سازان به‌ندرت فیلم کودک می‌سازند و حتی شاید بتوان گفت که اصلاً فیلم کودک نمی‌سازند. آنهایی هم که فیلمی برای کودکان می‌سازند، شاید توجه کافی به فضای کودک و نوجوان نداشته باشند.

در مورد بخش دانش‌آموزان فیلم‌ساز در جشنواره هم توضیح دهید. اگر مخاطبان ما اکنون علاقه‌مند باشند که بدانند چطور می‌توانند در این جشنواره فیلم بسازند، راهنمایی بفرمایید.

جهانشاهی: بخش دانش‌آموزان فیلم‌ساز در جشنواره ما بخشی ملی است. در این بخش، از هنرجویان و افرادی که شاید حتی در هنرستان‌ها نباشند اما به فیلم‌سازی علاقه دارند، دعوت می‌کنیم تا آثار خود را برای ما ارسال کنند. این آثار داوری می‌شوند و از پدیدآورندگان آثار دعوت می‌شود تا فیلم‌هایشان را به نمایش بگذارند. آن‌ها می‌توانند همراه با دوستان، خانواده، معلمان و کسانی که در ساخت این فیلم‌ها به آنها کمک کرده‌اند، به تماشای این آثار بنشینند. همچنین، برای این عزیزان یک مراسم نمایش فیلم ترتیب می‌دهیم.

این فیلم‌ها تا چه حد باید حرفه‌ای باشند؟ چه انتظاری از آن‌ها می‌رود که در چه سطحی قرار داشته باشند؟

جهانشاهی: البته، از یک دانش‌آموز انتظار نمی‌رود که تجهیزات حرفه‌ای به کار گیرد؛ بلکه نگاه و دیدگاه او برای ما مهم است.

آیا جشنواره بخشی هم برای فیلم‌های موبایلی دارد؟

جهانشاهی: خیر، بخش موبایلی در جشنواره ما وجود ندارد. این بخش را در جشنواره‌ای دیگر در مجموعه سازمان پژوهش پیگیری می‌کنیم.

در مورد هیئت داوران بفرمایید.

جهانشاهی: هنوز ترکیب کامل هیئت داوران مشخص نشده است. ما تازه دیروز فراخوان را منتشر کرده‌ایم و اکنون در حال گفتگو هستیم. یکی از داوران که با او صحبت کردم، آقای شفی محمدیان است که قرار است مسئولیت ریاست هیئت داوران را بر عهده بگیرند.

چقدر به سراغ چهره‌های حوزه کودک، چه به عنوان سینماگر و چه به عنوان فعالان این حوزه، می‌روید؟

جهانشاهی: جشنواره رشد، خانه سینماگران حوزه کودک است و ما از حضور همه آن‌ها استقبال می‌کنیم. به سراغشان می‌رویم و از آن‌ها دعوت می‌کنیم تا در بخش‌های مختلف حضور داشته باشند و ما را یاری کنند. خبر دیگر اینکه، هر سال آثار را تنها در سینما فلسطین به نمایش می‌گذاشتیم، اما امسال در دو مرکز دیگر نیز این آثار را نمایش خواهیم داد که اسامی آن‌ها را به زودی اعلام خواهیم کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *